Един от продуктите, които увеличиха многократно цената си у нас, са яйцата. По данни на Евростат те са поскъпнали с почти 80% за последните две години.

Справка на цените в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочи, че през февруари 2021 година едно яйце е струвало 18 стотинки.

Същият месец през следващата година поскъпването е било с 3 стотинки - цената е била 21 стотинки.

През февруари тази година едно яйце се продава на едро вече за 38 стотинки.

Проверка на bTV показва, че в търговската мрежа цените варират между 56 и 70 стотинки за брой.

На какво се дължи поскъпването и оправдано ли е то?

„Не мога да се лиша от храна, може би в по-малки количества, но купувам“, коментира Василка Димитрова. Тя казва, че цените са завишени, но няма избор.

Николай Колев отглежда около 11 000 кокошки за яйца. Казва, че скокът на яйцата се дължи най-вече на пазара, тъй като яйцата в рамките на ЕС не достигат. С началото на войната скочили и разходите за отглеждането на животните.

"Основният продукт, който се влага във фуража, са царевицата, пшеницата и соевият шрот. След започване на войната в украйна цената стана двойна“, коментира Николай Колев, производител на яйца.

"За да се продаде едно яйце, трябва да се пакетира. То изисква четири елемента - кашон, картон, етикет и стреч кутийка. Тези продукти скочиха с около 60%“, коментира Ганчо Колев, негов съдружник.

През последния месец ръстът на цената е 2,6 процента.

„Средно цената на производител е 28 стотинки за последните 4 седмици, без ДДС и без разходи за комерсиални опаковки и транспорт“, коментира Ивайло Гълъбов - председател на съюза на птицевъдите в България.

От бранша подчертават, че цената на яйцата зависи от класа и технологията на отглеждане на птиците.

С различните видове разходи и търговската надценка обаче цената се променя значително.
Правим проверка в няколко произволни търговски вериги. Най-големият размер яйце струва между 59 и 70 стотинки за брой.

„Българските потребители могат да очакват и по-евтини яйца, но в крйна сметка цената на дребно не се определя от производителите, нито от КЗК, нито от министъра на земеделието, крайната цена се определя от пазара“, посочи Ивайло Гълъбов.

От бранша казват още, че няма предпоставки цените да скочат по великденските празници.