Поставените термокамери по българските летища струват близо 80 хил. лв. Това стана ясно след запитване на bTV до Министерството на здравеопазването относно спецификите и цената на термокамерите по Закона за достъп до обществената информация. 

От изпратения от ведомството отговор става ясно, че министерството е предоставило 78 636 лв. за закупуване на термокамери за летищата в София, Варна и Бургас. Парите са отпуснати на РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас и на Столичната РЗИ по бюджета за капиталови разходи за 2020 г. на министерството. 

За „Летище Бургас“ са закупени 2 термокамери. Общата сума за записващите устройства е 29 995 лв. До 23.03.2020 г. двете камери не са отчели нито един човек с повишена температура на бургаското летище. 

Снимка: btvnovinite.bg

На РЗИ-Варна Министерството на здравеопазването отпуска 28 641 лв. за 2 термокамери за „Летище Варна“. С тях до 23.03.2020 г. са засечени 4 човека с повишена температура. 

Столичната здравна инспекция закупува 1 термокамера на стойност 24 000 лв. за „Летище София“ – „Терминал 2“. С нея до 23.03.2020 г. са заснети 34 души с повишена температура. 

Така общият брой на уловените пътници с по-висока температура на летищата до края на март е 38. 

Закупуването на термокамерите става след като със заповед от 03.02.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е наредено да бъдат разкрити временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове на „Летище София“ – „Терминал 2“, „Летище Варна“, „Летище Бургас“ и „Летище Пловдив“ и е наредено на РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив и Столична РЗИ да обезпечат непрекъснат режим на работата им.

Снимка: btvnovinite.bg

С предприетите мерки първоначално започва термометриране на всички пристигащи пътници от Китай. В последствие на тези от Италия, Иран и Корея и на всички пристигащи пътници.

Според Националния оперативен щаб ефективността на термокамерите е под 20%.

„Всъщност те имат съвсем спомагателно действие“, заяви председателят на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Според термографа Емо Кърчев устройствата са приложими за мерене на телесна температура само, когато са в близост до измервания обект и са добре настроени.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев смята, че термокамерите на летищата у нас хванали немалко болни.