Лекарка на 80 години продължава да работи активно, въпреки рисковата си възраст в условията на коронавирус. Д-р Вера Донева лекува в болница, в една от червените зони – Благоевград.

При хроничния недостиг на медиците в цялата страна и особено в провинцията, лекарите, медсестрите и санитарите на преклонна възраст, които остават на поста си, са много и често работата им може да се определи по-скоро като героизъм. Рядко, обаче, специалистите в напреднала възраст получават публично признание.

За д-р Донева обществото извън Югозападна България научи малко случайно, след като във „Фейсбук“ я похвали нейният племенник – бившият министър Трайчо Трайков: „Моята стринка Верче е лекар в болницата в Благоевград. Питам я не я ли е страх насред червената зона, а тя се смее – ако всички ги е страх, кой ще работи. Преди няколко дни стринка Верче стана на 80 години, но казва, че ако си тръгне и отделението си отива“.

За Трайчо Трайков това е стринка Верче. За колеги и пациенти е д-р Донева. Лекар със своя история, но и илюстрация на цялата ни здравна система.

Родена е в Деня на лекаря - 19 октомври. Останала сирак като дете: „Първо майка ми е починала, съвсем малка съм останала в детска градина още, в пансиона и баща ми беше болен, апандисит имаше, но тогава нямаше антибиотици и от това почина и тогава още малка бях, но просто си бях решила, че един ден като порасна, ще стана лекар“. История на един човек със сбъдната мечта и 45-годишен стаж като физиотерапевт.

Снимка: bTV

Помага на възрастни хора, както и на такива претърпели инциденти. Сега идват по-малко пациенти – страх ги е. А нея? „Не, не, за какво да ме е страх, като спазваме все пак правилата, с маски, горе долу отстоянията, няма нищо страшно“.

Снимка: bTV

Призовава „всеки на своето място да си свършва работата добре и да не се притеснява от сегашната ситуация“. Ще работи „до когато имат нужда от мене, ако нямат – ще си отида“.