4 000 000 лева е щетата за 19 пострадали от представящата се за инвестиционен посредник фирма „Глобал Маркетс“, която беше в центъра на спецоперация с участието на ГДБОП и ДАНС преди година. Сега 8 души отиват на съд за измами и пране на пари, обявиха от Специализираната прокуратура на брифинг.

До 2014 г. „Глобал Маркетс“ е имала лиценз за инвестиционен посредник, но тогава той бил отнет от Комисията за финансов надзор във връзка с участието ѝ в атаки срещу банки. Въпреки това, ръководителите на престъпната група продължили дейността си изцяло за лична облага до 2021 г., обясни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Била създадена мрежа от свързани дружества и подставени лица, като на служителите било казано да се обаждат на случайно избрани граждани и да им предлагат да инвестират средства на световните пазари.

Жертвите подписвали и договори, които създавали погрешното впечатление, че се работи с дружества, лицензирани от КФН. Всъщност парите им отивали в контролирани от престъпната група дружества и след серия от операции били „превъртани“ и изтеглени на каса от подставени лица.

В резултат са наложени обезпечения по банкови сметки за около 2 млн. лева, наложени са и възбрани на недвижими имоти, които могат да се ползват за конфискация и за обезщетяване на измамените.

Предстои разпитването на 81 свидетели, в съда ще се разгледат експертизи от 17 вещи лица, а 8-те подсъдими имат 25 адвокати. Двама са сочени за ръководители на групата, петима за участници и един – за съучастник в две измами.

Без да подозира Петър Георгиев попада в схемата на финансовата пирамида. Инвестира 40 000 лева. Той е един от 19-те пострадали от представящите се за инвестиционни посредници Йордан Моллов и Кирил Джабаров. 

"Става въпрос за голяма измама, не само на мен, а не доста хора. Това са трудно изкарани пари, които да ги вземат по такъв измамен начин, не е приятно за никой", заяви Петър пред bTV.

Моллов и Джабаров са обвиняеми като лидери на групата за финансови измами и пране на пари.

Ръководителите могат да получат от 5 до 15 г. затвор, а участниците – от 3 до 10 г. За най-тежката измама законът предполага и конфискуване на до една втора от имуществото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!