Комисията за финансов надзор (КФН) реши да започне процедура по отнемане лиценза на „Глобал Маркетс” ООД - фирмата инвестиционен посредник, чиито служители бяха задържани в рамките на операция на прокуратурата, ДАНС и МВР след атаката срещу банките. Решението е било взето на заседание на комисията в понеделник.

В съобщение до медиите от регулаторния орган обясняват, че целта на мярката е да защити на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на „Глобал Маркетс”, вследствие на които са съставени близо 120 акта за административни нарушения. Сред тях са - неправомерни действия с активи на клиенти, неспазване на принципи за дейността на инвестиционните посредници, неспазване на издадения от КФН лиценз и т.н.

По случая с „Глобал Маркетс”, комисията уверява, че сътрудничи на органите, включително прокуратурата, ДАНС и НАП. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия, се посочва още в съобщението.

В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

Преди ден пък прокуратурата образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярната информация за банки – именно управителят на „Глобал маркетс” Роберт Димитров и негов служител - Кирил Джабаров. Те бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от 3000 лева. Разследващите стигнаха до тях след сигнал на граждани до ДАНС.