Финал на мегаделото за атентата в Сарафово – осем години след взрива на летището съдът произнесе първите присъди за тероризъм в най-новата история на България. 

Присъдата: Доживотен затвор

Доживотен затвор без право на замяна получиха ливанците Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах, които са в неизвестност и продължават да се издирват. Съдът присъди рекордни обезщетения от близо 100 милиона лева на близките на жертвите и на пострадалите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Четири години отне на разследващите да разберат кои са атентаторите от Сарафово и още четири делото се разглежда в специализирания съд, като направи серия рекорди. 

 

 

Над 160 свидетели и пострадали бяха разпитани, стотици експертизи бяха приети. Фактите - трима ливанци са влезли у нас през лятото на 2012 г. с фалшива самоличност през Дунав мост. Организирали са заедно атаката на летището, един от тях е загинал при взрива, а другите са успели да избягат и все още са в неизвестност. Затова и присъдите им по делото са задочни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Атентатът на Летище Сарафово

При експлозията на на автобус с израелски туристи на бургаското летище през юли 2012 г. загинаха седем души, между които и атентаторът, а ранените бяха 38. Атентатът отне живота и на 36-годишния шофьор Мустафа Кьосев. Осем години след взрива за почерненото семеъйство времето е спряло. 

Снимка: btvnovinite.bg

„На работа отиде и не се върна. Това е. В нищо не вярвам аз, в нищо“, заяви майката на Мустафа - Салихе Кьосова. 

 

 

Нито един от близките на жертвите не дойде в съда, за да чуе присъдата. А тя не е окончателна. След две седмици ще стане ясно дали днешното решение ще бъде обжалвано.

Снимка: btvnovinite.bg

Реакциите 

Сред ранените е и българската екскурзоводка Данка Иванова. „Двете ѝ тъпанчета са били спукани. Шокът остава за нея, тя не работи вече като екскурзовод. Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена“, заяви адвокат Ивелин Димитров.

Процесът срещу атентаторите приключи с най-тежките наказания, предвидени от закона – доживот без замяна. „Лицата продължават да бъдат издирвани по канала на Интерпол с червена бюлетина – дали ще бъде изтърпяна присъдата, или не – е резултат от издирването на лицата“, обясни прокурорът по делото Евгения Щъркова.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите определят присъдата като знакова и очаквана. „Ние категорично и еднозначно осъждаме терористите. Няма значение какви са те – дали са от „Хизбула“, или от другаде, те трябва да си получат заслуженото“, коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Според прокуратурата извършителите са свързани с „Хизбула“, но в документите по делото и в присъдата – името на ливанската групировка не се споменава.