Финал на мегаделото за атентата в Летище Сарафово. Доживотен затвор без право на замяна получиха ливанците Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах, които са в неизвестност и продължават да се издирват. 

Съдът присъди в задочния процес рекордни обезщетения от близо 100 милиона лева на близките на жертвите и на пострадалите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според обвинението автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата все още се издирват, те бяха привлечени задочно като обвиняеми. Двамата подсъдими ще продължат да бъдат издирвани чрез Интерпол.

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха.

Атентатът почерни и якорудското село Юруково, като отне живота на 36-годишният Мустафа Кьосов. Осем години след взира за семейството му времето е спряло, а майка му още го чака да се върне. "Каквато и присъда да дадат, моето чедо няма да се върне. В нищо не вярвам. Що искат да викат, ние не вярваме в нищо", каза майката на загиналия Мустафа - Салихе Кьосова.

38 души бяха ранени, сред тях и българската екскурзоводка Данка Иванова. "Двете ѝ тъпанчета са били спукани. Шокът остава за нея, тя не работи вече като екскурзовод. Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена", каза адвокат Ивелин Димитров.

Експертите определят присъдата като знакова и очаквана. "Ние категорично и еднозначно осъждаме терористите. Няма значение какви са те – дали са от "Хизбула" или от другаде, те трябва да си получат заслуженото. Това, което са направили няма как да бъде толерирано", коментира арабистът Владимир Чуков.

Според прокуратурата извършителите на атентата в Сарафово са свързани с радикалната групировка "Хизбула". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!