Близо 7,5 млн. лв. са похарчили депутатите за командировки през последите три години и половина. Над 5 милиона са отишли за командировки в страната, а над 2 - за пътувания в чужбина.

Точната сума на парите, похарчени от депутатите, е 7 491 887 лева. Данните са от справка, издадена след искане на bTV по закона за достъп до обществена информация. Тази сума е похарчена, освен за пътувания до избирателните райони, и за някои по-екзотични дестинации. Народните представители са ползвали пътни, дневни и квартирни пари, за да посетят държави като Кот Дивоар, Уганда, Панама, Бахрейн, Катар, Тайван, ЮАР, Египет, Конго, Мексико, Тунис, Мароко, Виетнам и Индия.

От Народното събрание предоставиха по законовия ред информация за пътуванията на всички депутати, освен на парламентарната председателка Цецка Цачева. Само нейните пътувания са стрували общо 75 000 лева и са продължили около 3 месеца.

4 234 107 км или 105 обиколки на Земята са направили 240-те народни представители за последните 3,5 години. Този километраж е навъртян само в рамките на България. Рекордьор е депутатът от БСП Пенко Атанасов с над 127 000 км.

Командировките на народните представители в страната са стрували близо 5 милиона и 300 000 лева. За да бъдат осъществени, парламентът купи и допълнителни нови автомобили за над милион и половина.

Депутатите са пътували доста и в чужбина. Общо за това са изхарчени над 2 милиона и 200 000 лева. Константин Язов от ГЕРБ е успял да посети общо 17 държави.

„По линия на НАТО бяхме в Бахрейн. И в базата на САЩ в Катар, от където се охранява целият персийски залив от страна на Иран. Тази база е секретна, така че не значм какво точно мога да ви кажа за присъствието ми там”, коментира Язов пред bTV.

Справката на Народното събрание показва още, че 18 депутати не са взимали думата нито веднъж, а още десетина са говорили по-малко от 15 минути от трибуната за близо четирите години в парламента.

Рекордьори по изказвания са Искра Фидосова, която е говорила 1743 пъти, Мая Манолова с 1482 изказвания и Менда Стоянова, която е взимала думата 1318 пъти.

За близо четирите години работа на Народното събрание, депутатите са внесли за разглеждане общо 485 законопроекта.