67 нови сгради с общо 282 групи за около 6400 деца ще има София през 2023 г. според 3-годишната програма, която столичният кмет Йорданка Фандъкова представи пред журналисти.

Тя специално подчерта, че са „спекулации“ твърденията, че намаляват средствата за подобни проекти. София от години има огромни проблеми с хиляди некласирани деца, заради които родителите са принудени да плащат високи такси в частни обекти, да разчитат на роднини или самите те да излизат от пазара на труда, за да могат да се грижат за малките.

 

 

„Недостигът е силно динамична величина. Правят се класирания ежеседмични – както има недостиг, така има и свободни места. Някои родители чакат за конкретни детски заведения и те винаги са в чакащите“, коментира кметът, като освен това не пропусна да отбележи, че по искане на родителските организации през 2018 г. е намалила броя на децата в групите и това е довело до голям брой малчугани, които не са обхванати от системата.

Към 19 октомври 2281 деца не могат да посещават градински групи, а при яслените говорим за дупка от 6644 места, посочи Фандъкова. Новата програма на общината обаче е насочена предимно към децата в предучилищна възраст, а на етап проектиране са 8 самостоятелни ясли.

Фандъкова навлезе в дълбока конкретика по отношение на строителните планове за следващите години. Най-големи усилия ще бъдат насочени към районите „Витоша“, „Триадица“ и „Лозенец“, в които през последното десетилетие истинският строителен бум роди големи квартали, населени с млади семейства, в които няма никаква инфраструктура, в това число – и образователна.

Към момента се строят 12 нови сгради на детски градини , а в 4 се готвят разширения за откриването на нови групи. Освен това, предсрочно трябва да започне през 2020 г. строителството в „Горна баня“, „Възраждане“ и с. Сеславци, като и на трите места има готови проекти и избрани изпълнители.

Догодина ще започне строителството на 31 нови сгради за 127 нови групи. Сред тях ще е и комплекс от училище и детска градина в един от проблемните квартали – „Манастирски ливади – Запад“. Той ще е на мястото на останалия от времето на социализма недовършен строеж, който общината получи от Фонд „13 века България“.

През 2022 г. и изборната 2023 г. са планирани 24 нови сгради и 98 нови групи.

Фандъкова подчерта, че всичко това е „програма минимум“, като ще се разчита и на промените в подзаконовите нормативни актове, след които детски градини ще се строят в терени с неправилна форма и ще се правят на 1 и 2 етаж на частни и общински нежилищни сгради, а също и на първи надземен етаж на жилищните. Инвеститорите ще могат да изграждат частни детски градини, но може и да предоставят помещения на общината, посочи Фандъкова.