Текат последни приготовления преди откриването обновената Централна гара в София. Цялостното подновяване на съоръжението струва 61 милиона лева и отне близо две години.

„Има много нови неща - видеонаблюдение, пожароизвестяване, пожарогасителна инсталация за цялата сграда. На съвсем други норми отговаря в момента конструкцията на сградата", заяви главният архитект на обекта Галин Василев.

Коефициентите за якост са завишени два пъти - за София изискването е девета степен по Рихтер. Това е първата обществена сграда, изцяло оборудвана с водещи ивици за незрящи хора по пода, които свързват всички ключови обекти. Изпълнени са евроизискванията да има парапети и за малки деца, и хора с увреждания.

Полицейското присъствие е засилено, а вратите са конструирани така, че в рамките на 1 минута да пропускат 2000 души, още 1000 могат при извънредна ситуация да се евакуират през стълбите за горния етаж.

Всички ескалатори в сградата са на едно място.

Пероните са с изцяло обновени козирки. Информационните табла излъчват информация на български и английски, но аудиосъобщенията са само на български.

В сградата, на мястото на гишетата за пратки, вече има спортна зала и фитнес, на горния етаж детски кът и място за хранене с мозайка от старите жп архиви.

Старата петолъчка на герба на София е скрита под новата мозайка. Всички тези строителни действия са извършени без да бъде спирана гарата от експлоатация. Тя ще бъде открита официално преди Великден.