59 на сто от хората не биха декларирали приживе съгласие да дарят органите си. Това сочи национално представително омнибус изследване, извършено в периода 14- 26 юни 2013 г. Данните бяха представени пред журналисти от директора на Ипълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова, предаде БТА. В допитването са участвали 950 души.

6 на сто са декларирали в регистър отказа си да дарят органи. Над 70 на сто отговарят, че имат нужда от повече информация по темата за донорството и трансплантацията на органи, като 54 от участниците научават за нея от телевизията. Всеки трети отговаря, че не търси подобна информация.

Дали ще приемат да им бъде трансплантиран орган, ако се нуждаят, 62 на сто от запитаните отговарят положително, а 33 на сто не знаят дали биха го приели. 63 на сто от анкетираните допускат орган за трансплантация да бъде дарен от жив донор.

От участвалите в допитването 85 на сто са декларирали изповядване на източноправославна вяра. 52% не знаят дали религията им позволява донорство на органи. Над 70 на сто твърдят, че биха дарили орган за член от семейството им. Всеки четвърти би дарил орган на непознат нуждаещ се пациент. Никога не биха дали органи за трансплантиране 13 на сто от запитаните.