Турист в курорта „Златни пясъци” плати 530 лева за преглед и промивка на ушите в частен медицински център.

Късно вечерта в края на юли 19-годишен младеж отива в частния център в курорта с остра болка в ушите. Той е с български произход, но с южнафрикански паспорт.

Роднини на младежа обясниха, че момчето имало здравна застраховка. Заради това от медицинския център го информирали, че прегледът ще струва 170 лв.

От касовата бележка след края на манипулацията става ясно, че сметката е 530 лв. Услугите включвали: промивка на ушите – 150 лв., отстраняване на незалепнали чужди тела от слуховия канал – 100 лв., изписване на рецепта за 40 лв. и други.

Снимка: btvnovinite.bg

"Той е бил информиран, влизайки в този център, за това, че би се заплатила всяка една манипулация, тоест няма как ние да го третираме като "незаконна". Това, което аз го определям, е като неморална тази нереална цена за съответно извършените медицински услуги.", заяви Здравка Иванова, която е близка на пациента.

Снимка: btvnovinite.bg

От медицинския център отказаха коментар и писмена защита на позицията си. Очаква се проверка на агенция „Медицински надзор”.

От агенцията обясниха, че всеки лекар е длъжен да информира пациента си за общото състояние и терапия, а клиентът да попита колко струва услугата и дали ще продължи с прегледа.

Ако не се премине през съответните стъпки – медицинското заведение може да бъде закрито.

От агенцията допълниха, че частните центрове формират цените си на пазарен принцип и не се контролират от държавата.