Дълго чакан медицински пункт в Горна Баня се оказа частен кабинет. Това разочарова жителите на квартала, според които личен лекар там няма вече почти 20 години.

Гергана Андонова е сред жителите, които през годините подават многобройни сигнали до районната администрация за липсата на джи пи.

„От това най-много имаме нужда. Най-вече възрастните хора и майките с деца, които да могат на пешеходно разстояние да посещават личен лекар”, разказва Гергана.

През 2015 година от район „Овча купел” взимат решение да построят медицински пункт. Организират и конкурс за наемател – три години никой не проявява интерес.

И така до 2018 година, когато частно дружество наема помещението, но не за работа с пациенти по Здравна каса, а за платени прегледи по коремна хирургия и то в определени дни.

Организаторите на работата в пункта твърдят, че също са търсили лични лекари, но без успех: „Причината според мен е отдалечеността на квартала – първо, и не на последно място вече организираните практики с набрани пациенти”, обяснява парамедикът Любомир Петров, който е наемател на кабинета.

От район „Овча купел” твърдят, че в договора с наемателя няма условие за работа със Здравната каса, нито пък са поставяни срокове кога трябва да заработи пунктът.

„Условието е това – той да бъде изряден към нас относно наемна цена и също така да не сменя неговото предназначение (…) Относно изискванията към Здравна каса – нашата администрация не е компетентна за това”, каза за bTV Зорница Кондакова, която е началник на отдел „ПАИОГРЧР” в район „Овча купел”.

Така в Горна баня пак са без личен лекар. И със спомена за поликлиника някога в миналото.

Очаква се частният кабинет да отвори врати на 1 септември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!