Тежки машини и протестиращи блокираха сградата на горското стопанство в Самоков.

Причината е заповед на новия министър на земеделието, с която се прехвърлят близо 10 хиляди хектара гори от Самоков към две ловни стопанства - "Искър" и "Витошко студена".

„Сутринта ми връчиха тази заповед, прекратяват ми сечта, спират работата в обекта”, коментира един от протестиращите.

Местните дърводобивни фирми се опасяват от фалити. Притеснени са и ловците, които заподозряха, че ще трябва да плащат много по-високи такси, за да отстрелват дивеча.

„Може да се случи например едно разрешително да стане 500 лева”, опасява се Иван Маринов от Ловно-рибарско сдружение София – Юг.

От Изпълнителната Агенция по горите обясниха, че за ловците промяна няма, а дърводобивът е спрян временно - за не повече от седмица, докато се установят наличните количества дървесина. Причината за прехвърлянето била икономическа.

„Ловните стопанства трябва да развиват производствена дейност като добиване и реализация, за да могат да поддържат ловно-стопанската си дейност:, заяви инж. Борис Стателов, зам.-директор на Югозападно държавно предприятие.

Протестът беше подкрепен и от кмета на Самоков, който разбрал за прехвърлянето на горите едва днес. Стопанството в Самоков ще се раздели с 30 на сто от горският си фонд, но договорите за дърводобив ще бъдат удължени със специални анекси, обещаха от Агенцията по горите.