500 души са под блокада в част от пловдивското село Брестовица заради случите на инфектирани там. 13 души от селото са с COVID-19, а един човек е починал.

Засилено полицейско присъствие и КПП-та има на няколко места в квартала. Властите следят да няма движение на хора по улиците, излизането става само в краен случай. Мерките са с цел овладяване на ситуацията.

Заразените, между които и 9 годишно дете, са от две фамилии. Един от мъжете, дал положителна проба още преди дни, се е завърнал от Германия. Според хора от махалата неспазването на мерките е довело до разрастване на заразата.

„Те нямат навика да се пазят, въпреки че се знае за вируса, те не вярват, че има такъв вирус, прегръщат се, пият си кафе, черпят се за добре дошли и махалата пламна“, обясни Сашо Цветин, жител на Брестовица.

Осем от заразените нямат никакви симптоми, затова от Областния щаб за борба с коронавируса взеха решение за затваряне на квартала, за да ограничат заразата.

„Взехме решение движението да бъде ограничено, влизането и излизането от този квартал, за който стана въпрос, докато не получим и останалите проби“, каза Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

„Хората са спокойни, казахме да разпространят на другите хора да си стоят по къщите, да носят маски, само по един човек да излиза до магазина, ако се наложи“, заяви Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

Местните са притеснени от присъствието на полицията и липсата на информация за болните.

В квартала улиците се дезинфекцират по няколко пъти на ден.

Ограничителните мерки и засиленото полицейско присъствие ще продължат до излизането на 11 проби на контактните лица. Едва след това ще се реши какви ще са действията на властите по нататък.