Затварят част от пловдивското село Брестовица заради многото потвърдени случаи на COVID-19 в две фамилии.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че общо случаите в селото са 13.

„Заразените са изолирани, карантинирани, всичките са изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на близък от чужбина“, съобщи той.

Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

Трима души са починали за последното денонощие. Мъж на 70 години е сред тях. Той е от заразените фамилии в Брестовица.

След разговор с директора на ОДМВР–Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и се затваря кварталът, в който живеят фамилиите, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Вчера в селото започна масова дезинфекция на ромската махала. Община „Родопи” осигури около 300 л дезинфектанти, ще бъдат предоставени защитни облекла, над 500 маски и ръкавици.

„Хората са спокойни, казахме им да разпространят и на другите хора да си стоят вкъщи. Да носят маски, само по 1 човек да излиза. Започнали сме пълна дезинфекция в ромската махала, всеки ден се пръска“, заяви кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов.