44-и ден протести срещу кабинета и главния прокурор Иван Гешев. През деня в столицата беше направена изненадваща блокада пред сградата на обществената телевизия. 

Като настояванията бяха за за оставката на генералния директор на БНТ. По сградата полетяха и яйца. Остават блокадите при Министерски съвет, пред Софийския университет и на „Орлов Мост“.

Към 19 ч. в Триъгълника на властта започнаха да се събират демонстранти.

На този фон председателят на „Изправи се.БГ" Мая Манолова се оплака от „полицейски репресии“ срещу протестиращ. Причината – обиски в дома на родителите му, при които органите иззели казан за компоти. 

По думите на близките, униформените търсели и наркотици. „След 3 часа тарашене, полицията иззема съд за варене на компоти – 58/80 см и уред за печене на чушки. Това не е просто натиск върху семейството на един от свободно протестиращите граждани. Това е брутална полицейска репресия“, каза Манолова.

Снимка: btvnovinite.bg

МВР даде специален брифинг с уточнения, че иззетият съд е за ракия, а акцията е по сигнал за незаконен алкохол. Акцията е по сигнал до IX РУ в столицата, че алкохолът се продавал в трафопост, нает от родителите на протестиращия активист, казват от МВР.

„Те няма как да кажат ние отиваме да репресираме Тихомир Василев, защото той е на протестите, те по адресна регистрация са решили да направят една акция, притеснили са моите родители“, заяви активистът Тихомир Василев.

Отговорът на полицията е - съвпадения. „ Сигналът си е за акцизни стоки без бандерол, нищо общо няма с наркотиците и тези хора, които се спрягат по медиите нито са разпитани, нито са викани, нищо общо нямат с тоя случай“, посочи началникът на Отдел „Икономическа полиция" в СДВР Добромир Брешков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Oт МВР твърдят, че Васил, братът на протестиращия се е затворил в трафопоста. А той пък твърди, че бил заспал вътре. „Наркотиците в един момент се оказват компоти, а компотите се оказват ракия ли? Не знам, ако те могат да варят ракия тука, нека да дойдат и да покажат как точно със същия уред. Искам да видя. Защото на него му липсват капаци, части отгоре, които бяха глинени, те са старинни“, посочи Васил.

Снимка: btvnovinite.bg

Иззетият за експертиза казан наистина бил за ракия, но е антика от прадядо му и ставал само за варене на компоти, казват близките на активиста. Васил има стара криминална регистрация за кражба на гориво, но пресният сигнал за незаконно производство на алкохол – не се е потвърдил, признават от МВР.