Задържаха за 72 часа шофьора, прегазил и убил полицай на пътя Стралджа-Маленово, съобщиха за bTV от Окръжната прокуратура в Ямбол. 44-годишният мъж е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на пътя.

Полицейският патрул тръгнал по сигнал за бежанци, когато от насрещното платно връхлетял лек автомобил. Водачът прегазил един от полицаите, който издъхнал в линейката. Шофьорът е задържан, а пробата за алкохол е отчела 1,2 промила.

Снощи привечер полицейски патрул получава сигнал за мигранти до стралджанското село Маленово. Младши инспектор Генади Филчев и колегата му тръгват веднага. Виждат мъж, който се оказва нелегален от Мароко и го спират за проверка.

"Автомобил, който се движи в обратна посока - от село Маленово към Стралджа, въпреки сигнала, който е подаден от полицаите, напуска пътното платно, удря втория полицай, минава на сантиметри от първия и проверяваното лице, които се разминават на косъм от удара. Удря нашия колега, който отхвръква 15 метра след удара", разказа Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

Ударът е жесток, а младият полицай загива на път за ямболката болница. Автомобилът няма спирачен път, а пияният шофьор е изгубил управление и излязъл от платното. Пробата му е отчела 1,2 промила. 44-годишният мъж е животновъд от село Маленово.

Младши инспектор Генади Филчев е полицай от 5 години. Минути преди последното си дежурство той звъни на най-добрия си приятел.

„Той отиваше към работа и ми е звънял, но не знам защо ми е звънял и няма да разбера“, сподели Стойчо Андонов, приятел на загиналия полицай.

В Стралджа са покрусени от тежката загуба.

След трагедията от ръководството на МВР обещаха допълнително обучение за полицаите и строг контрол по пътищата.