Изложба отбелязва 40 години от детска асамблея "Знаме на мира". На нея могат да бъдат разгледани и архивни снимки от откриването на първата асамблея през 1979 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава в България идват над 2500 деца от 77 държави. А основната идея на фестивала е да се поощрява детския талант, за който не трябва да има държавни граници. 

40 годишни по-късно тогавашните малки асамблейци споделят своите спомени. Галя Абрашева е сред избраните деца за първата международна асамблея. Била е на 11. Днес е успешен художник. Казва, че любовта й към изкуството е родена именно тогава - в конкурс на тема „Мирът на планетата”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Участваха деца от цял свят, всички рисуваха с цветна тебешири, обединени от една обща кауза! Накрая на конкурса, Людмила Живкова се качи на подиума и обяви и моето име! И ми връчи ето грамота за една от хубавите рисунки на асфалт. Имаше сълзи от щастие. И до ден днешен помня този миг!”, разказва Галя.

Тогава е създаден и монументът "Знаме на мира" - с камбани от всички държави участнички.
40 години по-късно Жени Живкова продължава идеята на майка си чрез фондация "Людмила Живкова-Знаме на мира". 

Снимка: btvnovinite.bg

„За пръв път видяхме толкова много камбани на едно място. Трябва да има много повече инициативи, които да подкрепят българското”, смята Жени Живкова.

От няколко години насам фондацията удостоява талантливи българи със специално място на Камбаните - за да не бъдат забравяни постиженията им.

Снимка: btvnovinite.bg

„Девизът на асамблеята е "Единство, творчество и красота" и майка ми държеше това да се изписва с главни букви, защото творецът може да бъде всеки един човек, чрез това което прави”, казва  Жени Живкова.