Днес се отбелязват 40 дни от смъртта на българският патриарх Максим. Заупокойна света литургия и панихида отслужиха свещеници в храма "Успение Богородично" на Троянския манастир, където е погребан дядо Максим.

Почти всички български митрополити, представители на руската и румънската църква, както и американския и австралийски митрополит Йосиф присъстваха на траурните служби. Трима митрополити - Врачанският - Калиник, Сливенският - Йоаникий и Пловдивският - Николай, не бяха сред тях.

„Винаги има отсъстващи, това е естествено. Слава Богу, че има единство в членовете на Светия синод и се надяваме, че това ще продължи,” каза Варненският митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод.

Помена уважи и лидерът на алтернативния синод епископ Инокейтий, който бе приет обратно в лоното на църквата. Покаялият се епископ избяга от медиите и не пожела да коментира действията си.

„Затова е и покаянието, затова е изповедта и чрез нея ние получаваме едно ново начало, един нов начин на живот,” коментира митрополит Кирил.

Десетки хора изпълниха днес храма на Троянската света обител. Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98-годишна възраст.