Четирима души са останали без подслон и са прекарали нощта в медицинския център в Бухово след големия пожар в жилищна кооперация вчера.

Над 200 души живеят в пострадалия блок, а апартаментите им са опожарени или наводнени след спасителната акция.

За Мария Христова и семейството ѝ изминалата нощ беше безсънна. В деня след инцидента жената се надява да е останало нещо от вещите им в изгорелия апартамент: „Всичко сме плащали на заеми, апартамент изплащаме. Всичко, за което сме се борили, замина. Останахме на улицата с децата си”.

Пожарът пламва в ден, в който майстори ремонтират покрива. Договорките обаче са устни, няма сключен договор за дейностите.

„Причината са майсторите, просто са направили грешка, но ги няма”, разказа Виолета Александорва, жителка на блока.

„Повечето хора останаха при близките си. 4 човека потърсиха помощ за настаняване вчера вечерта. Настанени са на местна територия тук в медицинския център. За момента там ще останат”, каза кметът на Бухово Тодор Димитров.

От общината ще осигурят временен подслон на хората, които няма къде да нощуват.

„Това, което можем да помогнем, е да настаним хората, които имат нужда от жилища и аз ще предложа общинският съвет да гладува еднократни помощи на семействата, защото както виждате, апартаментите им са напълно необитаеми”, каза днес столичният кмет. На съвета ще се гласува какъв да е размерът на обезщетенията.

От Агенцията за социално подпомагане също ще предоставят еднократна помощ на пострадалите семейства в размер на 375 лв. Засега 30 души са подали декларация за такава помощ. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи на общинския съвет да бъдат гласувани еднократни средства за семействата, чиито апартаменти пострадаха заради пожара.

Конкретните причини за пожара все още се изясняват.