На работа в чужбина биха заминали 37 на сто от участниците в проучване за нагласите на българите да се установят в чужбина, направено по проект на КТ „Подкрепа”. По проекта са направени две проучвания - през 2011 и 2012 година, сред 1273 души - 52 на сто мъже и 48 - жени. По-малко от половината от запитаните са висшисти, а 38 на сто имат средно специално образование.

Ако миналата година 33 на сто от българите заявяват, че биха отишли да работят в чужбина, през 2012 г. те са 37 процента.

Сред причините за емиграция са ниското заплащане, липсата на работа, несигурността на работното място, както и ниското ниво на социална защита.

Предпочитаните дестинации за потенциалните емигранти са Великобритания - 32 на сто, Германия - 24, Испания - 20 на сто и Италия и Гърция с по 34 процента от участниците в проучването.

60% биха останали зад граница за какъвто и да е период

35 процента биха се върнали в родината си. Фактор, който задържа трудовата емиграция е ограниченията за работа на българите, които налагат някои от страните членки на ЕС като Малта, Люксембург и Белгия например, посочиха експертите.

Сред рискове, които задържат емиграцията, са възможностите за измама на българите работещи в чужбина, както и неизпълнението на предварителните условия посочени от работодателските.

76 на сто от участниците в проучването са на мнение, че между българските синдикати и тези в съответните държави трябва да се подписани двустранни договори, които да гарантират правата на работещите.

85 на сто от запитаните смятат, че у нас трябва да бъдат открити специални консултантски бюра за желаещите да работят в чужбина.

По данни на Евростат и Националния статистически институт годишно страната ни напускат между 20 и 25 хиляди души на възраст 25-39 години, съобщиха от КТ "Подкрепа".

10 хиляди българи емигрирали само през 2011-а

Общо над 1.2 милиона българи живеят зад граница. 320 хиляди са в САЩ, Канада и Австрия, 360 хиляди живеят и работят в Германия, Франция, Португалия, Испания и Италия. Броят на българите в Турция е 300 хиляди, в Гърция и Кипър 290 хиляди, 60 хиляди са в Чехия, Унгария и Полша, съобщиха от КТ "Подкрепа".