37 дни протести по-късно премиерът Бойко Борисов не подаде оставка, а се обяви за рестарт на държавата. От името на ПП ГЕРБ той предлага свикване на Велико народно събрание и нова Конституция.

Премиерът заяви, че той ще подаде оставка тогава, когато сегашният парламент реши да свика избори за ВНС.

„Време е за рестарт време е за мъдри решения“ – с тези думи Бойко Борисов представи идеите на ГЕРБ за промени, а за управлението до тук той е категоричен - правителството е изпълнило ангажиментите към хората които са го избрали. Икономическа и финансова стабилност, рекордно нисък външен дълг, подобрение на инфраструктурата и старт на големите енергийни проекти, овладяване на пандемията. Всичко това обаче се е оказало недостатъчно и се стига до бунта на младите хора.

Към протеста са се присъединили и политици с безскруполни амбиции, опозицията в парламента е слаба и безпомощна, категоричен е Борисов, а президентът е загърбил ролата си на обединител на нацията.

„Протестът не роди своите автентични водачи. Повече от месец протестиращите не конкретизират исканията си отвъд оставките“, заяви премиерът.

Сред предложенията на ГЕРБ за новата Конституция са намаляване броя на депутатите в парламента от 240 на 120, прекратяване на работата на Висшия съдебен съвет и създаване на два отделни съвета – на прокурорите и на съдиите. Намаляване с по две години на мандатите на Главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и изслушване на Главния прокурор в парламента на всеки шест месеца.

Ако се тръгне към нова Конституция, тя ще е петата по ред в историята на страната ни. Събирането на подкрепата на 160 депутати за искането на ГЕРБ засега изгледа трудно.

Политическите реакции не закъсняха.

Президентът Румен Радев коментира призивите на премиера така: „Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Самият акт на Борисов показва пренебрежение към Конституцията – правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание не принадлежи на министър-председателя“, заяви Радев. Той припомни, че ВНС може да се свика по инициатива на депутати и президент.

Позицията на БСП тепърва се разработва. Корнелия Нинова обаче написа, че „пътят е оставка на правителството“.

От ВМРО поискаха да бъдат добавени „6 неща“ в новата Конституция.

НФСБ също готви свои промени.

Подкрепа няма и от „Воля“.

От ДПС също изготвят позицията си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!