3500 души ще наброява доброволният резерв на армията. Доброволците ще помагат при бедствия и ще бъдат изпращани на мисии зад граница.

Въпреки, че армията се свива, а военният бюджет е малък, Министерство на отбраната търси начини да поддържа подготвени кадри на ниска цена в доброволния резерв. От тази есен във военните окръжия вече са назначени първите 155 резервисти.

„От тези с изрядните документи 274 човека, от тях 186 имаха предишна подготовка, били са или в армията или в другите служби за сигурност”, обясни полк. Стоян Стаматов. Резервистите получават една заплата годишно, за да бъдат на разположение, а за времето, когато са извикани на активна служба получават колкото кадровите военни.

„Посътпих като кадрови войник и ми изтече трудовия договор. Сега ми се отдава възможност да се върна в армията. Сега в доброволния резерв ни се предоставя възможност не просто да седим като другите хора да наблюдаваме какво се случва при бедствия и аварии, а ще имаме възможност реално да сме на място и да помагаме”, казва Иван Маринов.

За една година резервистите могат да бъдат викани три пъти, но за не повече от 15 дни. Докато отсъстват от работа, са в неплатен отпуск и мястото им се пази. Условията, на които трябва да отговаря резервистът са да е здрав, неосъждан и под 55-годинишна възраст.

Като резервист, адвокатът Емил Иванов вече е бил на мисия в Ирак. „Това е форма на граждански дълг на първо място. Считам, че имам знания и умения, които да са от полза на обществото”, смята той.

Това е един от начините да бъдат спестени средства, а в даден момент подразделенията комплектовани с резервисти да имат същите способности. Следващата кампания по набиране на доброволци за резерва е през януари.