33-годишен българин е загинал при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт. Калоян Велков става случайна жертва на 43-годишния германец Тобиас Ратиен.

9 души загиват в стрелбата. Нападателят е имал крайнодесни мотиви, става ясно от намерени в дома му послания. Семейството на убития българин, разказва, че той живее и работи в Ханау, за да ги издържа.

Снимка: btvnovinite.bg

Калоян Велков е работил в едно от заведенията, които стават мишена на стрелбата. Той е на 33 години от врачанското село Лютидол. Информацията, че той е сред загиналите в кървавата трагедия в Ханау, потвърдиха за bTV негови роднини, с които той живее в града, близо до Франкфурт. Те са уведомени от полицията за смъртта му.

Калоян е една от 9-те жертви на нападението с расистки мотиви. По информация на местни медии извършителят е 43-годишен немски гражданин.

Около 22:00 ч. местно време мъж открива стрелба в наргиле бар. Загиват петима. Нападателят стреля напосоки на още едно място. Всички загинали са чужденци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мъжът влезе и изби всички от едната страна. След това се насочи към нашата страна. Целеше се в главата на всеки, когото видеше. Аз се скрих зад стената. Докато тичах, за да се скрия, той ме простреля в рамото“, разказва един от ранените при нападението.

Сред загиналите е и Калоян Велков. Трагичната новина достига първо до негова близка в Германия.

„Последно се чу с мен в 21:45 ч. Говорихме си къде ще сме в събота. Нито някой го е заплашвал, нито се е притеснявал“, разказва Васка Велкова.

Засега няма данни за други пострадали българи, съобщи за bTV консулът ни във Франкфурт Антоанета Бaйчева

„Полицията е разпознала по други белези и на 100% е потвърдено, че за съжаление това е той. Свързахме се с роднините на Калоян Велков и ги уверихме, че ще им окажем всякакво съдействие, каквото им е необходимо“, казва Байчева.

По камери за видеонаблюдение полицията бързо идентифицира автомобила и достига до адреса на нападателия. Откриват го мъртъв в дома му заедно с тялото на майка му.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е 43-годишният германец Тобиас Ратиен, финансист по професия. Преди седмица качва в Ютуб видео, в което говори за конспиративни теории.

Часове преди престъплението разпространява и документ от  24 страници, в който говори за живота и възгледите си.

„Първите заключения от страницата на заподозрения показват ксенофобски мотиви“, съобщи Петер Бойт, вътрешен министър на провинция Хесен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Расизмът е отрова. Омразата е отрова. Тази отрова съществува в нашето общество и е причина за толкова много престъпления“, заяви по повод на нападението канцлерът Ангела Меркел.

Тази вечер в Ханау ще се проведе и бдение в памет на жертвите. През октомври миналата година в град Хале мъж уби двама души с расистки мотив. А само преди 2 дни 12 души с крайно десни възгледи бяха арестувани по подозрения за планувани нападения в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Просто е бил там в неподходящия момент“, каза пред bTV съпругата на загиналия при терористично нападение в Германия българин - Хариета Колева.

„Искаше там да живее. Ние сме разделени повече от година, но поддържаме отношения, имаме син на 7 години. Той все още не знае. Аз разбрах сутринта“, сподели опечалената жена. 

По нейните думи собственичката на въпросното заведение, в което е извършено нападението, е българка и приятелка на Калоян. Жената сподели, че бащата на детето ѝ е в Германия от 2 години и работи като шофьор на бетоновоз. Според негови близки той е работел и като охрана във въпросното заведение.

„Работеше честно и почтено, нямаше от какво да се притеснява“, допълва Хариета.

Според медийни публикации сред останалите жертви има петима турци, босненец и полякиня. По информация на местните медии всички жертви от двете нападнати заведения са мигранти. Сред тях има и бременна жена на 35 години, която е и майка на две деца.