43-годишен мъж с екстремистки възгледи е най-вероятният извършител на нападенията в заведения в германския град Ханау, при които бяха убити най-малко 8 души, съобщават световните агенции. Вътрешният министър потвърди, че атаката е с ксенофобски мотив. Властите официално не обявяват името на мъжа, но според „Билд“ и още няколко местни медии става дума за банкера Тобиас Ратиен.

Преди малко повече от седмица потребител с това име е качил свой видео „манифест“ в „Ютюб“. Клипът, наречен „Съобщение до всички американци“, е на английски и в него авторът разгръща конспиративна теория за „невидими тайни общества“, „подземни военни бази“, в които се почита Дявола и в които се изтезават малки деца.

„Първата стъпка е да се информирате, втората е действието – намерете базите, съберете се голяма група хора и ги щурмувайте!“, призовава екстремистът. Кадрите по-късно бяха свалени от платформата.

Според местни медии, той е имал разрешително за ловно оръжие. В колата му са били открити още муниции.

Междувременно, по първоначални информации вторият труп, намерен до тялото на заподозрения в дома му, е на неговата майка. Стрелецът е оставил предсмъртно писмо и ново видео. В него, според източници на „Билд“, говори за необходимостта да унищожи определени етноси в Германия, тъй като те вече нямало как да бъдат прокудени.

Сред жертвите от двете заведения има петима младежи. Част от тях са от кюрдски произход, посочва „Ройтерс“.