30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. Това стана ясно след подписването този вторник на договор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, съобщава БТА.

Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

Снимка: БГНЕС

Около 1500 фирми могат да се възползват от финансовата подкрепа. Минималната помощ може да е 3000 лв., а максималната - 450 000 лв. Документите могат да се подават към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Условията за кандидатстване няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост, каза Желязков.

Целта е средствата да достигнат бързо до всички предприятия. Достатъчно е предприятието да има валиден лиценз за извършване на дейността.

Министър Борисов заяви, че секторът на транспорта е един от най-засегнатите от пандемията с коронавируса. Работата по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по наличните антикризисни мерки продължава ускорено. Приключена е оценката по процедурата за микропредприятия и скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за предприятията, каза той.

140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор транспорт, съобщи още Борисов.

Снимка: БГНЕС

В коментар на евродоклада за върховенството на закона Желязков заяви, че Еврокомисията има такъв поглед за ситуацията в България и като страна членка, която е приела и изповядва европейските ценности, следва да се съобразим и с препоръките и с конструктивната критика.

Подходът в министерството на транспорта е намаляване на субективния фактор чрез изграждането на електронни системи и електронни услуги, посочи Желязков и допълни, че работят по превантивни мерки.

Снимка: БГНЕС

Министър Борисов отбеляза, че препоръките в евродоклада са обективни. Министерството на икономиката ще кандидатства пред ЕК за съвместен проект за анализиране изцяло на бизнес средата в антикорупционната сфера, посочи той.

Пряка корупция в министерството не сме установили, имаме 11 сигнала, по които работят правоохранителните органи, и над 37 сигнала за административно забавяне, каза още Борисов.