30 млн. европейци живеят в градове, където концентрацията на фини прахови частици е поне четири пъти над нормата, определена от Световната здравна организация.

София се оказва най-мръсният град у нас. Фините прахови частици са повече от 19 микрограма на кубичен метър при граничната стойност от 5 микрограма.

Опасните прахови частици причиняват не само белодробни заболявания, предупреждават лекари.

„Фините прахови частици са рисков фактор за заболявания като рак на белия дроб, астма, хронична обструктивна белодробна болест, преждевременен инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане,  захарен диабет, деменция, алцхаймер, репродуктивни проблеми“, обяснява доц. д-р Ангел Джамбов.

Сред силно замърсените зони на интерактивната карта са Пловдив, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Русе, Плевен. Най-чист пък е въздухът в Копривщица.

„В България имаме сравнително ниско качество на измерването на замърсяването. В цялата страна  имаме само 10 станции, които измерват. Само шест от тях обаче събират достатъчно данни, за да изчислим средногодишната концентрация“, отчита Ивайло Попов от сдружение „За Земята“.

Между скалата на СЗО и тази на ЕС има разлика от пет пъти, казват от еко министерството. По данните на Евросъюза въздухът у нас е чист.

„Нямаме нито едно населено място с превишение на средногодишните норми на фини прахови частици“, категорична е Ренета Колева, зам.-министър на околната среда и водите.

Сред мерките за по-чист въздух в България са подмяна на печките на дърва и въглища с климатици, нов екологичен градски транспорт, нови станции за мониторинг, създаване на повече зелени площи в градовете. Инвестициите с пари от Европа са за над милиард лева.