След като жителите на Разград алармираха за системно обгазяване на града, днес излизат на протест. По думите на хората - почти всяка вечер се носи ужасна парлива миризма. 

Не за пръв път се повдига темата за качеството на въздуха в града. През години в bTV на няколко пъти е обръщано внимание на този въпрос. Недоволството в Разград обаче нараства, а жителите казват, че от години държавата не установява източника на проблема.

„Проблемът датира от около 10 години. Всяко лято – през юли и август, особено във вечерните часове, има проблем. Ние не можем да спим, защото през нощта се появява остра и задушлива миризма на гнило“, обяснява представителят на местния парламент Калоян Монев.

„Всяка нощ едно парливо усещане, отвратителна воня. Това не са миризми, а воня. Върнах се в Разград, за да отглеждам двете си деца, а не можем да дишаме“, казва Деница Иванова.

Снимка: bTV

Община Разград е закупила три станции, като и на трите показанията за сероводород са притеснителни, твърдят още хората. Калоян Монев показа графика с показанията от вчера, на която ясно се виждат завишените показатели през нощта. „Превишенията през нощта са десеторни“, пояснява той.

Хората настояват да се разбере откъде идват миризмите. „Поне веднъж на три дни се получава това замърсяване на въздуха. Ние сме тук, родителите ни са тук, децата ни са тук. Всички искаме да дишаме чист въздух“, казва една от протестиращите.

Станцията на екоинспекцията показва различни резултати. 

„Реално тези стойности, които показват, не са верни. Регионалната лаборатория ситуира станцията за измерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли. Към момента няма нито едно превишение на нивата на всички замърсители, включително на сероводород“, категоричен е инж. Христо Милков от „Контрол на околната среда“ в РИОСВ-Русе.

„Ние предвиждаме проверки в Разград и ако наистина има проблем, такова, каквото е написано, въпреки че според мен това е тенденциозно написан сигнал, ще се извършат съответните проверки и ще се предприемат съответните действия“, категоричен е още той.

Измерването ще продължи до 20 юли, а според екоминистерството потенциален източник на миризмите е градската пречиствателна станция за отпадни води и канализационната система.
Докато проблемът не бъде окончателно решен, жителите на Разград заявяват готовност за по-сериозни протестни действия.