Русе осъмна обгазен от тежка миризма заради самозапалил се шлеп в река Дунав, натоварен с въглища. Над 100 сигнала са подадени от гражданите през нощта на тел. 112 и в екоминистерството.

Проверката на РИОСВ-Русе е установила, че димът идва от самозапалил се шлеп в румънската акватория на река Дунав. Усетен е в Русе заради вятъра.

Няма превишение на средночасовите норми на серни и азотни оксиди и средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона. Това заяви директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова на извънреден брифинг днес.

Баржата е акостирала край Гюргево в началото на месеца.

От областната управа в Русе обясниха, че плавателното средство е извършвало курс от Констанца, Румъния, до Сърбия. Самозапалването на въглищата се е случило по време на престой на стоянка.

От РИОСВ са забелязали дим над плавателния съд на 14 юли т. г. и тогава са разбрали, че има някакъв проблем.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, заяви още инж. Цонка Христова.