На 7 юни се навършват 30 години от митинга на „Орлов мост“. Той е свикан от СДС броени дни преди първите демократични избори у нас.

Политическата история казва, че 1 милион българи изпълват „Цариградско шосе“, Борисовата градина и съседните улици.

Митингът на „Орлов мост“ е трябвало да бъде пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

„Изведнъж разбрахме, че БСП са запазили всички площади в София и са запазили дори площада пред „Александър Невски“, спомня си Петко Симеонов, един от основателите на СДС. 

Два камиона с техника от гръцката десница, агрегат за ток и предизборна песен, написана от Борис Карадимчев и Александър Петров.

„Александър Петров вика: „Аз ще напиша текст, какво искате“.  Викам „Искам лозунгите ни - „Времето е наше“ и „45 години стигат““, разказва Симеонов.

Емблематичният митинг продължава близо пет часа. Сега в района на „Орлов мост“  е обичаен неделен ден, но преди тридесет години е бил изпълнен  с хора, искащи промяна. 

„Аз живея, където си живеех, в „Люлин“ 5 от 1978 г. съм тук, на същото място, кой знае какви придобивки нямам, но аз мога да пиша свободно, идват поколения хора, които ще имат възможност да се изразят, за мен въпросът за свободата е бил водещ мотив“, казва Симеонов.

30 години по-късно Петко Симеонов казва, че има смисъл.