28-годишна родилка е починала в Сливен след усложнения от коронавирус. Бебето е с отрицателен тест и е в неонатологията на областната болница.

На 1 април жената е приета с коронавирус в 32-ра седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано.

Два дни след раждането майката губи живота си, каза за bTV директорът на болницата д-р Васислав Петров. Случаят беше оповестен днес от Областния кризисен щаб.

За случая информира в предаването „Лице в лице“ и здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че тече проверка на случая.

„Бебето е много добре, с отрицателен PCR тест е. Нека да приключи проверката и тогава ще говорим“, каза той.

По думите му лекарите са направили всичко възможно, за да я спасят.

„Проблемът с родилките е много сериозен. Не искам да звучи страшно, искам да бъдат спокойни. Но вече няколко родилки загубихме в хода на тази пандемия. Вече сме по-наясно с начина на протичането на заболяването при родилки. За съжаление този случай отново ни показа, че има неща, които все още не знаем за вируса и се учим в движение“, коментира Ангелов.

Той уточни, че все още няма препоръка на ваксинационния щаб бременните жени да бъдат ваксинирани.

„Експертният съвет препоръча в началото да не се ваксинират. В момента в Израел ваксинират жени, които са бременни. Предстои много скоро да дадем ясен отговор и на този въпрос, който да бъде комуникиран с хората. Някои акушер-гинеколози настояват те да бъдат ваксинирани. Тук науката все още не дава категоричен отговор“, обясни Ангелов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!