Печелбата на задържаната група за незаконна търговия с дървесина е над 250 000 лева само за тази година, твърди Специализираната прокуратура.

В село Батулия, според прокуратурата, се е осъществявал незаконния дърводобив. Базата е собственост на двама от задържаните , като единият е горски служител.

Задържани са общо петима души, сред които и шефът на Регионалната горска дирекция – София.

Според прокуратурата базата е сравнима като мащаби и техника с районното горско стопанство. Това е първата незакона група, свързана с незаконна търговия на дървесина. За първи път са задържани и хора на толкова високи постове в Агенцията по горите.

Групата е действала от 2014 година. В нея участвали директорът  на Горското стопанство в Своге, горски стражари, както и надзирател – син на един от задържаните.

„Касае се за незаконен добив, организиран. В рамките на тази година групата е добила незаконно и продала дървесина за четвърт милион„, обясниха още от прокуратурата.

Групата грубо и по безцеремонен начин отстранява конкуренцията. Събрани са доказателства и има повдигнати обвинения за умишлени палежи на автомобили на лица, които са се опитвали да подадат по легален начин сигнал.

Групата е била и добре въоръжена. При претърсване на  са открити огнестрелни оръжия и капсулдетонатори. Базата в  Батулия е собственост на двама от арестуваните – Георги Танев и Петър Георгиев, известен като Петела.

Жителите на селото разказват, че Георгиев е заможен и се занимава с дърводобив.