Полицията задържа предполагаемия футболен хулиган, който рани с бомбичка двама полицаи по време на дербито ЦСКА – „Левски” в сряда. От тогава МВР издирва извършителя.

bTV научи, че задържаният е Йордан Исаев, на 25 години. Той се е предал доброволно и е задържан за 72 часа.

Заради извършеното престъпление го грозят до 15 години затвор.

25-годишният Йордан Исаев не е бил познат на полицията. Няма криминални регистрации , нито пък е бил осъждан. Той е част от твърдото ядро на агитката на „Левски”. Късно снощи е отишъл в СДВР заедно с адвокат.

Снимка: Facebook

След като самоличността му е била изяснена от полицията, заподозреният се е укривал, но разговор по телефона с разследващите го е накарал да се предаде.

Исаев не е сред първоначално задържаните 40 души след края на мача в сряда. В процеса на разследването става ясно, че 25-годишният фен е разказал на свои близки за стореното още преди да бъде арестуван.

„Направи пълни самопризнания, първите му думи към нас бяха, че съжалява за стореното”, заяви директорът на СДВР Ивайло Иванов. 

Снимка: Facebook

Задържаният разказал, че бомбичката и маската му били дадени от непознат. Ако престъплението му бъде доказано в съда, Исаев очаква тежка присъда.

„На лицето е повдигнато обвинение за това, че е причинена тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР по хулигански подбуди. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години лишаване от свобода”, обясни градският прокурор на София Емилия Русинова.

Исаев е задържан за 72 часа, след което прокуратурата ще настоява за най-тежката мярка „задържане под стража”.

От думите на разследващите стана ясно, че видеонаблюдението на стадиона не е помогнало особено при разкриването на извършителя. Законът пък спъвал адекватната охрана на дербитата.

„Има редица законодателни и нормативни пречки, които ни пречат за ефективността в работата”, коментира зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

В сряда предстои поредното дерби между червени и сини. Все още съществува риск за зрението на едното око на ранената полицайка Гергана Зашева, съобщиха от СДВР.