"На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици“.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Борисов подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти.

„Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация“, посочи Борисов.

С интерконектора България ще може да получава газ и от Съединените щати, Катар, Алжир, Израел и Египет през терминала на Александруполис, в който страната ни е съакционер.

Общата стойност на проекта е 220 милиона евро.

До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора.

Същевременно отново от видео на живо в социалните мрежи стана ясно, че докато премиерът инспектира различни обекти в страната, лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова се е опитвала да настигне джипа му по магистралата.