Само през първите три месеца на годината на пътя са загинали 23 пешеходци, а други 485 са били ранени. 17 от загиналите са на възраст над 64 години. Това сочи мрачната статистика в Световната седмица на пътната безопасност.

По този повод от сдружение „SOS - ПТП" организират кампания, чиято цел е да провокира хората към повече активност, за да се подобри пътната обстановка.

Данните са красноречиви - само 3-4% от инцидентите стават по вина на пешеходци. И все пак, не са рядкост пешеходците, които продължават да пресичат неправилно

В Бургас по време на кампанията всеки може да даде съвет как градът да стане по-безопасен за пешеходците. Местните се оплакват, че са принудени да пресичат неправилно, защото на много места в града няма регламентирани места за прекосяване на шосетата.

Патрулни постове, камери за видеонаблюдение и високи глоби за шофьорите са сред другите предложения. „В един европейски град е нормално на всяко едно кръстовище пешеходците да имат възможности за пресичане,” обясни Михаил Попов от фондация „Червена пътека за Валя"

От утре в София също ще се събират мнения на граждани, а организаторите на кампанията ще чакат хората с идеи в градинката на до кръстовището на улиците „Пиротска” и „Опълченска”.

Шофьорите са станали по-толерантни и в София, и в Бургас, но в повечето градове пешеходните пътеки все още не се зачитат напълно, твърдят организаторите.