В Плевенско към момента няма сигнали за сериозни нарушения. Има обаче изборна търговия, разказват пред bTV бивши и настоящи търговци на вот.

Изборните нарушения за последните 5 години

За изборите през последните пет години - от 2016-а до 2020-а, са образувани над 900 досъдебни производства, 220 от тях - за купуване на гласове.

Една от присъдите за търговия с вот е в плевенското село Мечка. На парламентарните избори през 2017 г. 30-годишен мъж от селото е осъден условно на 11 месеца за това, че е дал по 20 лева на двама души да гласуват по поръчка.

За купуване на 30 гласа условно е осъден и Йордан от село Крушовица.

Гласуване за пари, срещу опрощаване на дългове или по поръчка на работодател - това са само част от схемите за търговия с вот, твърдят източници на bTV. ЦИК ще следи за нарушения, а прокуратурата - за престъпления.

„Ще бъдат създадени дежурни звена, които непрекъснато ще си взаимодействат и ще координират действията си при постъпване на всякакви сигнали. Наложените наказания през последните пет години са 298, като част от тях са и ефективни на лишаване от свобода. Наложени са и глоби в размер около на 325 хиляди лева“, обясни Сийка Милева, говорител на главната прокуратура.

Почти всички търговци на гласове са с условни присъди. По данни на правосъдното министерство шестима от тях са получили между 5 и 11 месеца затвор.

Между 25 и 30 лева на глас са получавали хората при предишните парламентарни избори. Двойно повече – по 50 лева, се раздават сега, твърдят източници на bTV.