Разследването на пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, при който загинаха 9 души, е на финала. Точно две години след трагедията повдигнати обвинения няма. От прокуратурата във Варна засега запазват мълчание дали има виновни.

Вечерта на 22 ноември 2021 г. пожар възниква на третия етаж на някогашно училище, преустроено в дом за възрастни. Пламъците бързо обхващат и покрива. 9 от обитателите губят живота си.

Две години по-късно близките на обитателите на дома все още са в очакване. Майката на Хрисимира оцелява по чудо.

„Нищо не знам. Знам само, че има жертви, но виновни няма. Близките на загиналите в пожара, една голяма част от тях са в чужбина, те все още чакат справедливост“, каза Хрисимира Милкова.

След множество разпити и няколко експертизи от прокуратурата засега дават отговор само на въпроса за причината – късо съединение в бойлерното помещение.

„Предстои назначаване на допълнителна експертиза, след което наблюдаващия прокурор, на база на събраните доказателства ще вземе решение има ли виновни лица, които да бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми, или не“, заяви Красимир Конов, окръжен прокурор.

След пожара частният дом не работи. Две години след трагедията сградата е само частично възстановена и пустее.

„Не успяха, да кажем, собствениците да се организират, да ги върнат, пренастаниха ги по други домове“, обясни кметът на Дългопол Георги Георгиев.

От община Дългопол подготвят тяхна база за възрастни хора.