МОН награди четиримата ученици, които спасиха част от обитателите на Дома за възрастни хора в село Рояк при пожара в сградата на 22 ноември.

За доблестната си постъпка деветокласниците Селим Селимов и Мерт Гюргелиев и десетокласниците Фуркан Фикретов и Октай Шабан получиха таблети и по една книга „Символите на България“. Устройствата могат да се ползват както за обучение, така и за забавление.

На церемонията в МОН присъстваха част от техните родители, учител в училището, който е и класен ръководител на две от момчетата, както и кметът на община Дългопол.

„Гордея се, че България има младежи като вас. Възхищавам се на вашата смелост и себеотрицание. Да рискуваш собствения си живот, за да помогнеш на хора в беда, е пример за чистота и благородство. Благодаря ви, че с вашия пример връщате общата ни вяра в доброто и вдъхновявате още ваши връстници", каза просветният министър Николай Денков.

"Не само дадохте пример за гражданска доблест, но с вашата самоотвержена постъпка вие ни давате вярата, че живеем в хуманно и солидарно общество, в което човешкия живот е висша ценност", каза президентът Румен Радев.

Младежите са възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“ в Дългопол. Когато пожарът се разразил, те веднага тръгнали към мястото. Преди да влязат в горящата сграда, се допитали до по-възрастните хора от селото, които също се стичали на помощ.

„Започнахме да изкарваме живеещите в дома. Не можехме да ги оставим вътре. Нямаше и как да гледаме отстрани“, разказаха учениците.

Благодарност срещат и в очите на близки и познати. "Не всеки на тяхната възраст би се безстрашил. Добри момчета са и това им е и в характера - да помагат на хората", посочи класният им ръководител Никола Николов. 

Четирите момчета не се смятат за безстрашни герои. Мечтаят да станат полицаи и пожарникари. Каквито бяха - за една нощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!