Заради епидемията лекари настояват повече хора да се ваксинират срещу грип. Затова за рисковите групи се увеличава броят на безплатните противогрипни ваксини. Тази година те са общо 180 000 броя.

По данни на Националната статистика хората на възраст над 65 години са малко 1,5 млн. Това означава около 12% от пенсионерите, което е повече от миналата година, когато право на безплатна имунизация имаха 10% от хората в рисковите групи.

Повече са и ваксините за свободна продажба. Междувременно са ясни 4-те грипни щама, които ще циркулират у нас тази година, казаха от здравното министерство.

На пазара вече са първите 88 000 противогрипни ваксини. Лекарите смятат, че засиленият интерес към тях е заради COVID-19. Дали симптомите са на коронавируса или на грип - може да се определи само с тест.

Общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова съветва всичките си пациенти да се ваксинират. Според нея те са важни за всички рискови групи – не само за възрастните, а и децата, тези със сърдечни заболявания и диабетиците.

Не препоръчва по-ранно ваксиниране - имунитетът трае определено време. Не бива и да закъсняваме - нужни са 3-4 седмици, за да се  изгради защита. Съветът е имунизация в средата на октомври.

Предвидените дози тази година са с 60 000 повече от тези за миналата. Безплатни за уязвимите групи са 180 000. Очаква се те да достигнат до личните лекари най-късно до края на октомври, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В аптеките вече има дози на свободна продажба. Интересът към ваксините е засилен още с първото зареждане. Второ се очаква през есента. Тогава до аптеките ще достигнат още 75 000 броя.