С ускоряване на надпреварата за създаване и производство на безопасна ваксина за COVID-19 едно е ясно – препаратът вероятно ще се прилага в два приема, пише Си Ен Ен.

Течащите в момента клинични проучвания на няколко различни ваксини са с медикаменти, които имат нужда от повторно поставяне. Това се очертава като сериозен логистичен проблем при организирането на вероятно най-масовата ваксинация в човешката история.

Претендентите

В Съединените щати беше създадено специално държавно звено, което да ускори процеса по създаването, финансирането, тестването и одобряването на ваксина за COVID-19. В надпревара с времето са шест фармацевтични компании, като всички те са получили официално финансиране за работата си.

Най-напред в тестовете са „Модерна“ и „Пфизер“. И двете компании вече са в трета фаза за тестване на ваксините си – мащабни клинични проучвания с 30 хиляди доброволци за всяка от компаниите. И двата разработени препарата се приемат в две дози – ваксината на „Модерна“ се поставя на два пъти през 28 дни, а тази на „Пфизер“ – през 21 дни.

Очаква се скоро компанията „АстраЗенека“ също да започне клинично проучване от трета фаза, като тяхната ваксина също е с два приема.

Руската ваксина, която вече се произвежда и предстои да бъде приложена на рискови групи – възрастни хора и медици – също е с два приема.

Не е изненадващо, че коронавирусната ваксина е в два приема – много съвременни превантивни препарати са с по две или повече дози. Широко прилаганата по цял свят ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш е от общо пет приема.

Човешкият фактор

Проучване на Си Ен Ен сочи, че 40% от американците няма да си поставят ваксината за коронавирус, дори тя да е безплатна и лесна за поставяне.

Ако бъдещият препарат е от две дози, това става още по-сложно. Това означава два пъти да отидеш в медицински център, два пъти да отсъстваш от работа, например, два пъти да чакаш на дълги опашки и (евентуално) два пъти да изпиташ неприятни странични ефекти, като повишена температура.

Едно от решенията е въвеждането на мобилни клиники, които да ваксинират хората в „полеви условия“, вместо да ги карат да ходят до специален център.

Кошмарна логистика

Досегашният опит на човечеството с пандемията от COVID-19 извади на показ някои сериозни логистични проблеми. Още в началото на пандемията търсенето на маски и дезинфектанти беше по-голямо от производството и доставките им, което остави много хора по цял свят без предпазни средства.

При създаването на ваксина, която се очертава да бъде в две дози, логистиката ще бъде още по-кошмарна. Само за Съединените щати ще са нужни 660 милиона дози за 330 американци.

Медици от Великобритания също коментираха преди време, световната здравна система трябва да започне подготовка по логистиката на ваксинацията, защото това ще е най-мащабното подобно начинание в човешката история.

Големите проблеми са два – ще се справят ли производителите с масовото търсене на ваксина и ще успеят ли да доставят необходимите дози навреме, за да се организира кампания за ваксиниране на населението на отделни държави.