18-годишна ученичка от Варна спечели голямата награда в международния ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". 

Церемонията започна със спектакъл с откъси по разказите, написани от младите творци. Деветото издание на конкурса под мотото "Необикновени постъпки на обикновени хора" отличи 30 автори от девет държави.

Човечността и смелостта на обикновените хора, живели в мрака на Втората световна война и Холокоста, и техните съдби, вдъхновиха младите разказвачи, които се превърнаха и в изследователи на историята, и пазители на паметта.       

"Мислех си колко е удивително да помним уроците на историята и най-вече тези, които ни карат да изпитваме солидарност каквато само едно човешко същество към друго човешко същество може да изпитва. Наистина изключително важно е да помним, макар че историята, за съжаление, сама ни напомня колко е страшно да се причинява, да се преживява агресия", заяви актрисата Албена Павлова.

"Аз обичам да спасявам да помагам, да протягам ръка. Спасявам всякакви същества - от хора до буболечки. Обичам да помагам и за мен това е главната ценност. Има повторяемост в събитийността! За жалост, не се учим от историята, а повтаряме старите грешки, но аз вярвам, че следват едни по-добри времена за всички нас", заяви носителката на първата награда Милица Иванова.