18 часа жив ефир, 5 специални студиа, над 250 души екип - така звучи изборният маратон на bTV в цифри. Четвъртите избори в рамките на година и половина провокираха екипа на bTV да предизвиква себе си с нови формати, но и да надгради най-успешното от вота на 14 ноември миналата година.

„Всички полагат ужасно много усилия. Вижда се във всяка една минута долу в нюзрума, на всички репетиции, от апаратната, техническите лица”, заяви Валерия Чанкова, продуцент на „bTV Новините“ и „Новите избори“.
Изборният ни маратон започна още от 7 със специално студио до 12.

Мария Цънцарова води и вече утвърденото ни студио „Арената“. „Арената е наистина голямо предизвикателство, защото тук се сблъскват много разнопосочни гледни точки“, заяви водещата на „Тази неделя“ и студио „Арената“.
„Когато си сред хората, когато виждаш емоцията в техните очи. Разбираш в действителност кои са истинските проблеми, които ги вълнуват“, каза Румен Скрински, водещ на студио „Арената“.

„Тук работят най-добрите професионалисти. Ние следваме най-високите стандарти на нашата професия, а тя е насочена към хората“, каза Искра Владимирова, която е главен редактор актуални предавания bTV.

Зад „Арената“ стоят колегите от продукционния екип на телевизията. Лесно ли се подготвя този динамичен формат? „Интересно е и преди изборите и подготовката на изборния ден. Преди изборите може да се режисира, но изборният ден не може“, обясни Любо Атанасов, режисьор. „През целия изборен ден трябва да сме фокусирани, за да можем по най-добрия начин да пресъздадем цялата картинка на зрителите“, каза Виктор Атанасов, оператор.

Надградихме изборната си програма със специално следобедно студио с водещи Веселина Петракиева и Росен Цветков, което отрази всичко актуално в разгара на изборния ден. „Ние сме длъжни да покажем всичко важно и интересно, което се случва в този изключително ключов ден за България“, каза Веселина Петракиева, главен редактор на bTV Новините.

Снимка: Евгений Милов

Атрактивният и достъпен начин на отразяване на вота е запазена марка на bTV, като и този път надскачаме себе си. „За първи път, българският парламент отваря врати за телевизия, за да може там да бъдат представени резултатите от изборите”, заяви Валерия Чанкова.

„Имаме броени минути, в които всички тези данни да ги налеем в графичните елементи, да го стиковаме с водещите и с цялата техническа апаратна. Всичко това трябва да го видят зрителите минути по-късно в ефира на bTV”, каза продуцентът на bTV Новините Димитър Анестев.

Зад иновативното представяне на изборните резултати стои екипът за специални графични решения, който внедрява добавена реалност в ефир.

Изборните резултати научихме от Виктория Петрова, а какво следва от тях опитаха да покажат колегите в основното студио. „Резултатите са резултати. Ние естествено ги обявяваме, разказваме, показваме в много атрактивен начин как ще бъдат разпределени мандатите в следващия парламент, но въпросът за нашите зрители е какво следва“, каза Иван Георгиев, водещ на bTV Новините.

„Всичко е важно. Важно е разбира се да бъдем хладни, съсредоточени, професионално държащи се, но и близко до зрителите. Всъщност ние работим това“, водещата Лиляна Боянова.

Водещи на основното студио бяха Златимир Йочев, Светослав Иванов и Антон Хекимян. „България се оглежда за четвърти пореден път в изборното огледало в един много кратък отрязък от време. Това, което ние ще се постараем на нашите зрители, е реалната картина. Какво виждаме в огледалото като общество“, заяви Светослав Иванов, водещ.

Снимка: Евгений Милов

„Ще посрещаме гости от сферата на икономиката, представители на бизнеса, граждани, журналисти. С тях ще търсим абсолютно широкия поглед върху темата какво избира България, какви политици ще изпрати в Народното събрание и съответно в изпълнителната власт. Ако използвам футболна метафора екипът е голям, аз ще бъда нещо като полузащитник, разпределяме силите си“, казва Златимир Йочев, водещ.

Освен от играчи, отборът на bTV има нужда и от хора, които не излизат на терен. „Трябва да има монтажисти, които в много от моментите се явяват и психолози. Създаваме от-до, крайната фаза на това, което са снимали, което са измислили, което са успели да уловят оператори и репортери”, казва Николай Крекманов.

„Не мога да кажа дали съм някой от помощник треньорите или другите, които са отзад на скамейката. Аз съм много щастлива, че работя с толкова добри професионалисти. Хора, които знаят какво вършат“, обясни Полина Ботева, продуцент на bTV Новините.

„Нашите колеги дават съдържанието, а моята работа и на екипа, който реализира зад кадър нещата, е да облечем това съдържание с аудиовизуална реализация, която да достигне до зрителя“, поясни режисьорът Стела Пашова.   

Снимка: Евгений Милов

Както всеки отбор и bTV не може без своите треньори. „Аз подготвям мускулите и менталното състояние на репортерите и играчите, разбира се и вратарите. Нашата работа на т.нар. отговорни редактори е да сме пазители на нашата врата, да не допускаме голове. Заедно с моите колеги Рада Домусчиева и Петър Нанев сме вратарите, да кажем, че аз съм треньорът на вратарите“, заяви Асен Иванов, зам.-главен редактор на bТV Новините.

„Винаги досега съм бил някъде на терен или в провинцията, или в чужбина. Сега сме тук, аз основно съм тук и се занимаваме с организацията. Доста е по-различно и предизвикателството наистина е голямо. Леко съм притеснен, но това е полезно, защото ще бъда мобилизиран“, каза Петър Нанев, отговорен редактор на bTV Новините.

„Винаги има нещо, което изскача, то затова се правят новини, затова се правят избори. То процесът на изборите зависи от хората, от гражданите. Винаги има изненади“, обясни Рада Домусчиева, отговорен редактор на bTV Новините.

Дори при изненади в изборното първенство, репортерите са играчите, които отиват на терен, които трябва да подадат топката на зрителите. „Всеки политически репортер в изборния ден, трябва да бъде мобилизиран, да бъде концентриран“, казва репортерът Гергана Венкова.

„Много важна е ролята на репортера не само в изборния ден, а във всеки друг ден, в който разказва и показва на зрителите това, което се случва“, обясни репортерът Ванина Недкова.

„Всичко се крие тук. Ти трябва да запомниш още на момента кои са най-ключовите неща, за да можеш после много лесно да намериш това, което искаш да предадеш на зрителите“, каза Митко Маринов, репортер.

„Изборният ден е една непрекъсната емисия. Първо, трябва да се въоръжиш с търпение, второ разбира се с микрофон. И разбира се да си готов да зададеш въпроси, на които никой не иска да отговаря“, каза Десислава Ризова, старши репортер.

Но освен за телевизионните зрители, bTV работи за всички, които имат компютър, смарт устройство, всички, които потребяват уеб съдържание на български език. „Когато говорим за интернет, ние наистина трябва да бъдем най-бързите, най-добрите, най-грамотните включително, защото написаното остава”, каза София Крачанова, отговорен редактор на btvnovinite.bg.

Снимка: Евгений Милов

„Това са избори, на които ще заложим страшно много усилия в дигиталното съдържание. Най-вече концентрацията на усилията ни е в bTV Новините, където ще имаме близо 10 часа дигитално, бекстейдж студио”, обясни Владислава Лазарова, мениджър уеб съдържание на bTV. „Новите избори: Зад кадър“ е новият проект на bTV, който е насочен към онлайн аудиторията ни. Ще задаваме много интересни блиц интервюта на нашите гости, които са различни от тези в студио“, каза Живка Попатанасова, уеб редактор. „Основната цел е да потърсим нова гледна точка, която до този момент не  е била извличана“, обясни Слав Механджийски, уеб редактор.

Уеб редактори, водещи, репортери, кореспонденти от страната и чужбина, колеги зад кадър. Всички от отбора на bTV бяхме заедно в изборното първенство, за да информираме, анализираме, споделяме.

„За да спечелиш доверието на зрителите, трябва да имаш и най-доброто съдържание. А редакцията на bTV Новините през всичките тези години е била дом на качествената журналистика и се радвам, че имам възможността и в тази кампания да работя с най-добрите телевизионни, уеб и радиожурналисти в страната. Благодарим и на нашите зрители, че всеки ден избират bTV Новините“, заяви Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV.

Стремяхме се да бъдем първи в изборната нощ, с всички гледни точки - близо до вас.