150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Център на възпоменанията днес е Паметникът „Левски“ в София.  Той е мястото, където от 1895 година България се покланя пред своя национален герой, Апостола на свободата.

Монументът е строен 16 години след Освобождението и според архивите за него народът от няколко общини е събрал 70 000 златни лева.

На 19 февруари хиляди българи от всички поколения отрупват с цветя паметника.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

„В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата - не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване“, заяви държавният глава. 

Кулминацията е вечерта - когато е официалното поклонение, а президентът по традиция държи реч за делото на Апостола. Непосредствено преди поклонението с държавни почести в църквата „Света София“ висшият клир на православната църква служи панихида за Васил Левски.

Почитта към Апостола е тема на специалното студио на bTV от 15 ч. днес.