Над 30 тона пластмасови капачки бяха събрани за 6 часа във Варна. Те ще бъдат предадени за рециклиране, а със средствата ще бъде купена медицинска апаратура за болниците в града, които лекуват деца.

В началото на масовото предаване беше поставен своеобразен рекорд. Първият контейнер с около 4 тона капачки беше напълнен само за 6 минути. В кампанията "Аз вярвам и помагам" се включиха хора от цяла Североизточна България.

Кампанията се провежда за шеста поредна година. Сред многото, на които е помогнала, е и Цветомира Христова.

Дъщеря ѝ – Никол, се ражда с тегло 1 кг и 200 гр. Лекарите в интензивното отделение на АГ болницата във Варна се борят два месеца за живота на момиченцето.

„Благодарение на докторите, благодарение на апаратурата, която имат тук, сега е жива и здрава и е при мен“, разказва майката.

В АГ болницата се грижат годишно за над 400 недоносени бебета от цяла Североизточна България. Това е едно от лечебните заведения, което през последните 6 години получава най-често медицинска апаратура от кампанията за събиране на капачки.

„Реанимационна маса за родилните зали, интензивен кувьоз за новородени с много ниско тегло и друга апаратура, която също много ни помага. Апаратура, която определено има значение за спасяване на деца“, обяснява д-р Снежина Цветкова, която е завеждащ отделение „Неонатология“.

До този момент са събрани общо над 143 тона капачки. Със средствата от тях са купени 22 броя различна медицинска апаратура за болниците във Варна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!