Сериозни глоби за абитуриенти за нарушения на пътя. В Пловдивско зрелостници ще бъдат съдени заради гонка и дрифтове. Целият ресурс на пътна полиция в столицата, където има и най-много абитуриенти, е на пътя. Нарушителите са снимат и санкционират. До момента баловете все още са в началото и са установени 15 по-груби нарушения, сред тях и дрифтене. 

В Пловдивско участници в дрифтене са предадени на съд. Те са абитуриенти. От полицията напомнят, че дрифтенето и надвесването от прозорците на автомобилите се наказва от закона и може да бъде определено като "хулиганство на пътя".

Двамата зрелостници - на 18 и 19 години - са задържани пред входа на селскостопанската гимназия в Садово, докато правят дрифтове.

"Двама ученици с беемвета решават в голямото междучасие да демонстрират пред съучениците си уменията да управляват коли. Правят някакви дрифтове, поставят в риск живота на зрителите, които са покрай тях", обясни Йордан Милушев, началник на сектор "Пътна полиция"-Пловдив.

Според очевидци на новоасфалтираната улица имало много деца.

"Едно такова необмислено поведение може да причини много щети. Всяко дрифтене, въртене на автомобила, показване от прозорците на автомобила – би могло да бъде зачетено като хулиганство“, съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

В София дрифтенето също е сред основните нарушения, които Пътната полиция установява по време на абитуриентските балове. Наказанието е глоба от 3000 лева и отнемане на книжката за една година.

„Показване на водачите и пътниците, дрифтовете, водачите са заснемат на място, биват записване и санкционирани. Другите нарушения са клаксоните в градски условия“, допълни Григор Борисов от Пътна полиция.

В повечето случаи санкцията е за шофьора или за собственика на колата.