Отбелязваме 149 години от обесването на Васил Левски. В цялата страна българите сведоха глави пред делото на Дякона и тръгнаха по неговите стъпки.

Снимка: btvnovinite.bg

В 19:00 ч. продължава поклонението на граждани пред подвига на националния ни герой, Васил Левски при паметника му в София.

До 20:00 ч. там ще има почетни часови, а по-рано тук се състоя гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя.

В памет на йеродякон Игнатий днес се проведе и панихида в храм "Света София". Както така и на много места у нас бяха отбелязани 149 години от изпълнението на смъртната присъда на Апостола.

И днес хиляди граждани поднесоха цветя в знак на преклонение пред делото на идеолога на националната ни революция - Васил Левски.

Снимка: Lap.bg
„Надявам се всички деца да знаят и да помнят Левски. Това е най-великият българин - човекът, когото трябва всички да почитаме“, споделя Румяна Дилкова.

Държавният глава Румен Радев заяви, че Апостола остава символ на българското достойнство.

„Нашата почит към Левски изисква не само смирение към гибелта му, но и дързост да следваме делата му. Историята няма да прости, ако ние не се върнем на пътя на чистата и свята република, която той ни завеща“, каза президентът.

„Нека да покажем, че можем да сме независими и можем да претворим думите на Левски  за чиста и свята република в дела“, пожела министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Снимка: Ладислав Цветков

Историците са категорични, че смъртната присъда на Дякона е изпълнена на 18 февруари 1873 г. Заради недоразумение при преминаването от Юлианския към Грегорианския календар обаче, постепенно се налага датата 19 февруари.

В Ловеч се провежда традиционното факелно шествие в памет на Васил Левски.

И тази година шествието събра хора от цялата страна. Мотото на гражданското събитие е "149 години безсмъртие". Пламъците на факлите символизират жертвоготовността на Левски и нетленните идеали, които ни е завещал. Събития възпоменания имаше и по - рано тази събота - в Ловеч, в  Къкрина и в родния град на Апостола - Карлово.

В Карлово стотици се стекоха, за да отдадат почит пред паметта му. Сред първите дошли на паметника със своите деца е и един от потомците на Васил Левски - Стефан Караиванов.

„Аз мисля за всеки българин е важно да отбелязва този ден и който може да бъде на място, разбира се, защото ние всички трябва да носим в своите сърца Левски. Той е нашата икона, той е нашата светиня, той е нашия път напред“, казва Стефан.

Последва шествие, на което всички минаха през местата, свързани с живота и делото на Апостола - църквата, в която е служил, Бухаловия хан, където е пребивавал и родната му къща.

Близо 70 души в знак на признателност поеха по стъпките на Дякона от Ловеч, през Пази мост, до Къкрина.

Хора от цялата страна се стекоха в Къкринското ханче, където Васил Левски е бил заловен.

Вечерта факелното шествие буквално озари Ловеч. А крайната точка, към която участниците са се запътили е най-големият паметник на Васил Левски, извисяващ се величествено над квартал "Вароша".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!