България отбелязва 143-тата годишнина от Шипченската епопея.

Честванията на Паметника на свободата преминаха под знака на протестите, започнали преди 45 дни.

Традиционните официални чествания и възстановки бяха отменени заради пандемията.

Президентът Румен Радев се присъедини към събития, организирани от граждани. На път за монумента той обяви, че конституционните промени са капан и печелене на време и поиска народното събрание да се саморазпусне.

На стъпалата го чакаше транспарант с надпис „Политиците вън от Шипка“, а на самия паметник активисти от протестите срещу правителството и главния прокурор успяха да закачат транспарант „Оставка“. 

В подножието на историческия връх президентът обяви, че конституционната промяна минава през оставка на правителството и главния прокурор и саморазпускане на парламента, който бил загубил легитимност: „Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция“.

Президентът допълни, че е чел проекта на ГЕРБ за конституция и определи предложението като капан за печелене на време: „Целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото“, каза още той.

В словото си  президентът обяви, че достойнството стои по високо от страха и забраните: „С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България“.

По стъпалата към върха потеглиха много хора, дошли от цяла България.

Сред участниците в похода се виждаха и активисти на протеста и партийни лица от БСП.

„Години наред сме изминавали тези стъпала. Години наред БСП-Габрово винаги са били част от организацията на тези чествания. Така че не е изненада“, каза Кирил Добрев.

По средата на похода по стълбите към върха се появиха младежите, които по-рано се подготвяха с акция срещу политиците на похода. А по-късно имаше кратки пререкания в подножието на паметника.

По-късно активисти на „БОЕЦ“ спуснаха от Паметника на свободата транспарант с надпис „Оставка“.

Транспарантът стоя на монумента по-малко от час. Участниците в акцията не са задържани, казаха от полицията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!