„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните“. Това каза в речта си от връх Шипка президентът Румен Радев.

Той е патрон на честванията по случай 143 години от Шипченската епопея. Те се провеждат въпреки призива на областната управа на Габрово да бъдат отменени заради пандемията от COVID-19.

„Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и  платиха  с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!“, каза още Радев от връх Шипка.

Преди официалната реч държавният глава коментира предложения от ГЕРБ проект на Конституция и протестите с искане оставката на правителството и главния прокурор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!