С тържествено заседание във Велико Търново Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция.

Заседанието ще започне след възстановка на събитията от 1879 г.

Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица" в 9:00 часа. Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20:30 часа на площад "Цар Асен I".

Управляващи и опозиция – заедно

БСП наруши бойкота си и присъства на тържественото заседание на парламента. Защо се решиха на това социалистите? „От уважение към историята, от уважение към усилията на тези, както е записано в Берлинския договор, „именити люде”, заради това сме тук -  и заради желанието ни да запазим този дух, който е заложен от предците ни до днес”, отговори Ирена Атанасова от групата на социалистите.

Новият председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отбеляза, че Учредителното събрание прави България европейска страна: „Нашите предци са били обединени, въпреки споровете, за това да сътворят един документ, който ще остане в историята като един от най-прогресивните варианти на конституция”.

Милен Михов от „Обединени патриоти” подчерта, че 140-годишната история на българския парламентаризъм има примери за всичко, което виждаме и днес в НС – остри политически схватки, остра реторика и т.н.